Comisia Europeană (CE) își propune să reducă prezența contaminanților cancerigeni, precum cadmiu și plumb, din alimente, în acord cu angajamentele asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Numai anul trecut, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză. Dacă nu se iau măsuri decisive acum, numărul cazurilor de cancer va crește cu 24% până în 2035, devenind astfel principala cauză de deces în UE.

Comisia Europeană a stabilit astăzi noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, cu scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, cadmiul este toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală.

 

 

 

 

Articolul integral poate fi citit pe 360medical.ro.