Între 25 și 50% din aportul energetic total al europenilor și al locuitorilor din țările cu grad mediu spre ridicat de dezvoltare, provine din produse ultraprocesate. Printre aceste alimente se numără: băuturi răcoritoare dulci, mâncăruri pre-preparate, ready-to-eat, produsele de patiserie. Consumul de produse ultraprocesate nu se asociază doar cu riscul de cancer, ci și cu riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, precum și risc crescut de deces prematur.

Conform unui studiu recent, publicat în Clinical Nutrition, consumul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de cancer colorectal. Aproximativ 8 mii de persoane din Spania au completat chestionare cu privire la obiceiurile alimentare și au fost analizate în studiu. A mai fost analizată relația dintre consumul acestor alimente și riscurile de cancer mamar și de prostată, însă nu au fost observate corelații semnificative. Un risc mai mare de cancer mamar a fost observat într-un subgrup de fumători, care au raportat și o dietă foarte bogată în alimente ultraprocesate.

 

 

 

Articolul integral poate fi citit pe raportuldegarda.ro.