Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Centrul de Cancer Vanderbilt-Ingram, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, persoanele cu un scor ridicat de risc poligenic pentru cancerul colorectal ar putea beneficia mai mult de prevenirea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătoas decât cele cu risc genetic mai scăzut.

Analizând datele de la participanții la Marea Britanie Biobank, cercetătorii au estimat că menținerea unui stil de viață sănătos a fost asociată cu o reducere de aproape 40% a riscului de cancer colorectal în rândul celor cu un risc genetic ridicat de a dezvolta boala. Procentul a scăzut la doar aproximativ 25% în rândul persoanelor cu un risc genetic scăzut pentru acest cancer.

Persoanele cu un risc genetic ridicat și un stil de viață nesănătos au fost de peste trei ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer colorectal decât cele cu un risc genetic scăzut și un stil de viață sănătos.

“Rezultatele acestui studiu ar putea fi utile pentru a proiecta strategii personalizate de prevenire a cancerului colorectal. “

Dr. Wei Zheng, MD, Centrul de Cancer Vanderbilt-Ingram (VICC)

În analiză, scorurile stilului de viață nesănătos, intermediar și sănătos au fost determinate în funcție de raportul talie-șold, activitate fizică, timp sedentar, aportul de carne procesată și roșie, aportul de legume și fructe, consumul de alcool și consumul de tutun.

Scorurile de risc poligenic sunt utilizate pentru a măsura susceptibilitatea genetică la cancerul colorectal. Cercetatorii Vanderbilt au construit scoruri de risc poligenic folosind variante genetice asociate cu riscul de cancer colorectal identificate în studiile genetice mari, incluzand peste 120.000 de participanți la studiu.

Cercetătorii au construit, de asemenea, scoruri de risc poligenetic pentru alte câteva tipuri de cancer frecvente în cercetările care au fost publicate anul trecut în JNCI Cancer Spectrum.

Acest studiu recent este unul dintre puținele care cuantifică interacțiunile potențiale ale stilului de viață general cu susceptibilitatea genetică la cancerul colorectal.

 

 

Sursă material www.news-medical.net.