Asocierea dintre diabet și anumite tipuri de cancer poate fi consecința factorilor de risc comuni celor două afecțiuni, cum ar fi îmbătrânirea, obezitatea, dieta și inactivitatea fizică. Un mecanism posibil pentru legătura directă dintre diabet și cancer este reprezentat de  hiperinsulinemie, hiperglicemie și inflamație. Dietele sănătoase, activitatea fizică și controlul greutății reduc riscul diabetului zaharat de tip 2, precum și al unor tipuri de cancer. Pacienții care suferă de diabet zaharat ar trebui să facă screeninguri și în ceea ce privește cancerul.

Celulele tumorale prezintă următoarele caracteristici:
  • dezvoltare necontrolată din cauza semnalelor de creștere autonome;
  • lipsa răspunsului la semnalele anticreștere;
  • potențial replicativ nelimitat;
  • lipsa apoptozei;
  • angiogeneza;
  • invazia altor țesuturi prin metastazare.

În raportul „World Cancer Research Fund”, s-a evidențiat rolul factorilor nutriționali în carcinogeneză. S-a demonstrat că legătura dintre alimentație și cancer este complexă. Constituenții dietei modifică o multitudine de procese, atât în celulele normale, cât și în cele canceroase. Un rol important în carcinogeneză îl are metabolismul carcinogenelor (substanțe ce pot induce apariția tumorilor maligne), care poate fi modificat de numeroși factori nutriționali, precum seleniul, produșii alil-sulfurați din usturoi, sulforafanul și izoflavonoidele.

 

 

Articolul integral poate fi citit pe www.revistagalenus.ro.