Un polip se poate tranforma în cancer, sau prezintă risc de cancer, dacă:
- este mai mare de 1cm
- sunt mai mult de 2 polipi
- se observă displazie în polip, după ce acesta a fost scos. Displazia înseamnă o altă afecțiune pre-cancerigenă, în care o zonă din polip, sau din peretele colonului sau rectului arată anormal, dar nu este cancer.
Factorii de risc ce potențează apariția cancerului sunt:
- vârsta. În general, cancerul colorectal apare la persoane de peste 50 de ani. Dar în ultima perioadă s-au înmulțit și cazurile de cancer de acest tip la persoane tinere
- istoric personal de cancer colorectal sau polipi necancerigeni. Dacă ați avut cancer sau polipi, aveți un risc crescut de a dezvolta această boală
- inflamații ale tractului digestiv. Bolile inflamatorii cronice ale colonului, cum sunt boala Crohn sau colitele ulcerative
- mutații genetice moștenite, ce cresc riscul de a dezvolta cancer. Unele mutații ale genelor, trecute din generație în generație, cresc riscul de cancer. Totuși, numai o mică parte a cancerelor este legată de moșteniri genetice.
- istoric familial de cancer colorectal. Cu fiecare membru al familiei care are sau a avut cancer, crește riscul de a dezvolta această boală
- dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi. Cancerul de colon și de rect pot fi asociate cu așa-numita dietă vestică, care, spre deosebire de cea asiatică și mediteraneană, este săracă în fibre și bogată în grăsimi. Diverse studii au dat rezultate amestecate, unele dintre ele indicând însă o incidență crescută a cancerului colorectal în rândul persoanelor cu o alimentație bazată în special pe carne roșie și procesată.
- stil de viață sedentar. O viață activă din punct de vedere fizic poate scade riscul de a dezvolta cancer colorectal
- diabetul. Persoanele cu diabet sau cu rezistență la insulină au risc crescut de a face această boală
- obezitatea. Persoanele obeze au risc crescut de cancer colorectal și mai ales risc major de a muri din cauza acestei boli, comparativ cu persoanele cu greutate normală
- fumatul. Fumătorii ar putea prezenta un risc crescut, însă studiile nu au găsit încă legături foarte clare.
- alcoolul. Consumul exagerat de alcool crește riscul de cancer.
- radiații terapeutice împotriva cancerului. Radiațiile de tratare a cancerului, direcționate la nivelul abdomenului, cresc riscul de cancer colorectal