Cancerul colorectal (CRC) este orice cancer care afectează colonul, deci „colo”, și rectul, deci „rectal”. Este al treilea cancer cel mai frecvent și al doilea cel mai mortal diagnosticat în Statele Unite, cu peste 50.000 de vieți curmate în fiecare an.

Cercetătorii de la Spitalul din Boston au observat recent că tumorile CRC cu niveluri ridicate de bacterii pks + E. coli se corelează cu dietele bogate în carne roșie și procesată.

Ei cred că alimentele nesănătoase pot stimula activitatea de inducere a cancerului a colibactinei, o substanță derivată din E. coli, în intestin.

Descoperirile lor apar în revista Gastroenterology.

Dr. Shuji Ogino, șeful Programului de Epidemiologie Patologică Moleculară din Departamentul de Patologie de la Spitalul Brigham a fost autorul corespondent al studiului.

E. coli face parte din microbiomul intestinal. Cu toate acestea, anumite tulpini ale acestei bacterii contin o insulă de patogenitate Pks.

Aceste tulpini PKS de E. coli produc colibactină, un metabolit toxic care poate deteriora ADN-ul și poate declanșa mutații celulare care promovează CRC.

Consumul unei diete tipice occidentale – numită uneori și „dietă americană” – constând în principal din carne roșie și procesată, zahăr și carbohidrați rafinați, poate provoca inflamații intestinale și sistemice, precursori ai tumorilor colorectale.

O alimentație proastă este, de asemenea, legată de un dezechilibru al microbiotei intestinale, un alt factor legat de cancerul colorectal. Mai mult, studiile anterioare au legat E. coli și alte bacterii de acest tip de cancer.

Cercetătorii au analizat două studii la nivel național pentru a vedea cum dietele occidentale pot influența activitatea microbilor intestinali și șansele de apariție a CRC.

Aceste studii au oferit o perspectivă detaliată asupra a 30 de ani de istorie medicală și alimentară a subiecților săi. Ei au prezentat „o oportunitate unică de a examina modelele alimentare pe termen lung ale indivizilor – care nu știau dacă vor dezvolta sau nu cancere – în legătură cu incidența CRC subclasificată după nivelurile pks+ E. coli”.

Datele au fost ajustate după mai mulți factori precum indicele de masă corporală (IMC), activitatea fizică, consumul de tutun și alcool și antecedentele familiale de CCR.

Un total de 134.775 dintre participanții la cele două studii au furnizat suficiente informații alimentare pentru a fi incluși în această analiză. Printre acestea, cercetătorii au găsit 3.200 de cazuri de CRC.

Cercetătorii au recunoscut că studiul lor are câteva limitări. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma modul în care dieta occidentală sau anumite alimente și pks+ E. coli pot lucra împreună pentru a dezvolta CRC.

În timp ce colibactina din tumorile CRC încurajează creșterea cancerului, unii cercetători cred că un microbiom intestinal sănătos poate opri progresia tumorii. Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au descoperit recent că metabolitul reuterin, produs de bacteria Lactobacillus reuteri, prezintă un potențial anticancerigen puternic în liniile de celule CRC și in vivo.

La reuniunea anuală din 2022 a National Comprehensive Cancer Network, cercetătorul Joshua Goyert, de la Universitatea din Michigan, a spus că microbiomul intestinal, și în special reuterina, pot „reduce stresul oxidativ în celulele CRC și inhiba proliferarea tumorii și creșterea în volum a tumorii în modele in vivo.”

Dr. Ogino a spus că acest studiu este printre primele care asociază dieta occidentală cu bacterii specifice cauzatoare de cancer. În cele din urmă, el crede că această cercetare demonstrează modul în care alegerile alimentare pot ajuta la prevenirea CCR.

„Ca societate, nu recunoaștem în general importanța prevenției. Mai degrabă, regretăm întotdeauna după ce se întâmplă răul (de exemplu, apare cancerul). Trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să devenim proactivi. Mass-media este foarte interesată cu privire la noile tratamente pentru pacienții cu cancer în stadiu terminal, care poate prelungi viața pentru câteva luni. Deși acest lucru este important, este mult mai bine să prevenim. Dacă putem preveni 10% din cazurile de cancer colorectal, 150.000 de cazuri noi de CRC în fiecare an – în SUA – vor deveni 135.000 de cazuri noi de CRC. Puteți vedea că 15.000 de oameni în fiecare an nu au nevoie să sufere efecte secundare ale tratamentului sau intervenției chirurgicale. Acesta ar avea un impact mare,” a conchis Dr. Orgino.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com