Diverse mituri au circulat de-a lungul anilor în legătură cu beneficiile și riscurile asociate consumului de alcool. Una dintre cele mai răspândite opinii viza beneficiul pe care un pahar de vin roșu consumat zilnic l-ar aduce asupra stării de sănătate. Studiile actuale contrazic aceste concepții eronate și indică faptul că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul de alcool.

Studiul global condus de International Agency for Research on Cancer (IARC) arată că în anul 2020, peste 740.000 de cazuri noi de cancer au fost asociate consumului de alcool. Raportul IARC indică și faptul că nu doar consumul ridicat de alcool, ci inclusiv consumul moderat (până la 2 băuturi alcoolice zilnic) poate conduce la apariția unei afecțiuni oncologice.

Conform raportului, dintre cazurile de cancer atribuibile alcoolului, 86% au fost determinate de un consum nociv de etanol, de peste 2 băuturi alcoolice pe zi. Cele mai frecvente tipuri de cancer apărute în urma consumului de alcool au fost:

  • cancerul esofagian – 190.000 de cazuri;
  • cancerul hepatic – 155.000 de cazuri;
  • cancerul la sân – 98.000 de cazuri;
  • cancerul la nivelul cavității bucale, al faringelui sau al laringelui;
  • cancerul colorectal.

 

 

Articolul integral poate fi citit pe raportuldegarda.ro.