Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pizza congelată, preparatele gătite și congelate și băuturile carbogazoase pot crește riscul de a dezvolta cancer – în special cancerul ovarian sau al creierului, spun cercetătorii.

Multe alimente trec printr-o cantitate moderată de procesare – cum ar fi brânza, untul de arahide sărat, sosul de paste – dar alimentele ultraprocesate au mai mulți aditivi, arome artificiale, coloranți, îndulcitori și conservanți. În mod obișnuit, acestea sunt supuse unor metode de procesare pentru a-și transforma gustul, textura și aspectul și pot include hot dog, gogoși, macaroane cu brânză la cutie, brioșe și iaurturi aromate.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au evaluat dietele a aproape 200.000 de adulți de vârstă mijlocie pentru o perioadă de 10 ani în UK și au descoperit că „un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc mai mare de cancer și în special cancerul ovarian și al creierului.”De asemenea, a fost asociat cu un risc crescut de a muri din cauza cancerului, au descoperit ei.

Studiul revizuit a fost publicat în jurnalul eClinicalMedicine Lancet și a fost o colaborare cu cercetători de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), Universitatea din Sao Paulo și Universitatea NOVA din Lisabona.

Din cei 197.426 de pacienți, aproximativ 15.921 de persoane au dezvoltat cancer și au avut loc 4.009 decese legate de cancer.

„Pentru fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate, a existat o incidență crescută de 2% pentru cancer în general și o creștere cu 19% pentru cancerul ovarian în special”, a spus Imperial College London într-un comunicat. Aceste legături au rămas după ajustarea factorilor socio-economici, cum ar fi fumatul, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).

Nu este clar de ce a existat o incidență crescută deosebit de mare în cancerele ovariene – cu toate acestea, cercetări separate au descoperit o asociere între boală și acrilamidă, o substanță chimică industrială formată în timpul procedurilor de gătit la temperatură înaltă.

Unii agenți potențial cauzatori de cancer, cum ar fi unii aditivi alimentari controversați și agenți chimici generați în timpul procesării, pot interfera cu efectele hormonale și, prin urmare, pot genera cancerele legate de hormoni, cum ar fi cancerul ovarian”, a declarat Eszter Vamos, autorul principal al studiului, pentru The Washington. 

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina impactul asupra femeilor și copiilor, a spus ea, deoarece aceștia din urmă tind să fie „principalii consumatori de alimente ultraprocesate”.

Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul ovarian ocupă locul cinci în decesele cauzate de cancer în rândul femeilor din Statele Unite ale Americii – reprezentând mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproducător feminin. Cancerul se dezvoltă în principal la femeile în vârstă și este mai frecvent la femeile albe decât la femeile de culoare, se spune.

Aproape 60% din caloriile pe care le consumă adulții din Statele Unite provin din alimente ultraprocesate, care au adesea o valoare nutritivă slabă. Acestea reprezintă 25 până la 50 % din caloriile consumate și în multe alte țări, inclusiv în Anglia, Canada, Franța, Liban și Japonia.

Studiul observațional „nu poate dovedi în mod definitiv cauza și efectul”, a remarcat Vamos, arătând doar o asociere între alimente și riscuri crescute de cancer. Cu toate acestea, susține studiul, rezultatele evidențiază totuși importanța luării în considerare a procesării alimentelor în diete.

Alimentele ultraprocesate sunt peste tot și sunt foarte comercializate, cu prețuri mici și ambalaje atractive pentru a promova consumul. Acest lucru arată că sectorul alimentar are nevoie de reforme urgente pentru a proteja populația,”a spus autorul studiului Kiara Chang într-un comunicat.

Chang a cerut o mai bună etichetare și ambalare a alimentelor pentru a clarifica consumatorilor riscurile alegerilor lor, precum și subvenții pentru alimentele proaspăt preparate pentru a se asigura că rămân „opțiuni nutritive și accesibile”.

Alte studii au arătat o legătură între alimentele ultraprocesate și rate mai mari de obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și cancer de colon. Un studiu recent efectuat pe mai mult de 22.000 de persoane a constatat că persoanele care consumau multe alimente ultraprocesate aveau o probabilitate cu 19% mai mare de moarte prematură și un risc cu 32% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, în comparație cu persoanele care mâncau puține alimente ultraprocesate.

A existat o creștere globală a alimentelor ultraprocesate, iar aceste produse înlocuiesc din ce în ce mai mult alimentele tradiționale din dieta noastră. În general, țările cu venituri mari au cele mai înalte niveluri de consum, iar SUA și Regatul Unit sunt consumatori de frunte,” a spus Vamos.

Brazilia a interzis comercializarea alimentelor ultraprocesate în școli, în timp ce Franța și Canada au făcut eforturi pentru a limita astfel de alimente în ghidurile lor alimentare naționale.

Descoperirile au fost semnificative și ar trebui să încurajeze oamenii să-și limiteze consumul de fast-food și alte alimente procesate bogate în grăsimi, amidon sau zahar. Pentru beneficii maxime, vă recomandăm, de asemenea, să faceți din cerealele integrale, fructe și legume o parte majoră din dieta dumneavoastră obișnuită”, a declarat Panagiota Mitrou, director de cercetare și inovare la World Cancer Research Fund.

 

Sursa: Washingtonpost.com