Sursă foto: Naoki Tanaka, Centrul de Cercetare pentru Sisteme Sociale, Universitatea Shinshu, Japonia

Cancerul de ficat dobândit din cauza acumulării excesive de grăsimi în ficat a crescut în multe țări, inclusiv în Japonia. Pentru a schimba această situație nefericită, este important să îmbunătățim prognosticul bolilor hepatice grase nealcoolice. Cel mai adesea cauza ficatului gras este supraalimentarea și lipsa exercițiilor fizice. Starea ficatului gras este adesea îmbunătățită prin consumul redus de alimente, prin efectuarea exercițiilor fizice și prin reducerea greutății corporale. Prin urmare, grupul de cercetare condus de studentul absolvent al Universității Shinshu, Fangping Jia, a lansat întrebarea: „Poate mâncatul în cantitate mai mică să suprime cancerul de ficat provocat de ficatul gras?”

O echipă internațională de cercetători condusă de Școala de Medicină a Universității Shinshu a reușit să demonstreze că reducerea consumului de alimente cu 30% sau mâncând până ești 70% plin, este eficient în reducerea probabilității de a dezvolta cancer hepatic din ficat gras. Ficatul gras este o boală foarte frecventă care poate duce la ciroză hepatică și cancer. Echipa a observat incidența tumorilor hepatice legate de ficatul gras la șoareci cu gena nucleului virusului hepatitei C și a demonstrat scăderea apariției cancerului hepatic de la 41% la 8% pe o perioadă de 15 luni, pur și simplu prin restricție dietetică.

Deși au existat și anterior studii care au arătat legătura dintre obezitate, ficat gras și carcinom hepatocelular, impactul și mecanismul restricției alimentare asupra cancerului nu au fost bine înțelese înainte de acest studiu. Reducerea consumului alimentar suprimă proliferarea celulară, stresul oxidativ /ER (Stresul Reticulului Endoplasmatic), inflamația, senescența și semnalizarea insulinei, crescând în același timp autofagia. Inflamația și stresul oxidativ/ER creează un mediu în organism care este propice dezvoltării celulelor anormale. Autofagia este mecanismul prin care organismul curăță celulele deteriorate, reducând probabilitatea de a dezvolta cancer.

Profesorul asociat Naoki Tanaka, Școala de Medicină a Universității Shinshu, autorul studiului speră să eradicheze cirozele hepatice și cancerul provocat de ficatul gras prin furnizarea de îndrumări dietetice personalizate și promovarea obiceiurilor alimentare ce recomandă să mănânci până când devii plin, sătul doar 70%. În alte trei studii efectuate de profesorul asociat Tanaka utilizând același model de șoarece, s-a demonstrat că efectul dietei bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi artificiale trans, crește incidența tumorilor hepatice și a elucidat mecanismul prin care se produce acest lucru. Profesorul asociat Tanaka speculează că nu doar cantitatea consumului de grăsimi contează, ci și „calitatea” grăsimilor alimentare care duc la cancer. El speră să elucideze acest lucru în continuare în studiile viitoare.

Multe studii anterioare au arătat, de asemenea, că restricția dietetică a întârziat progresia cancerului la om prin încetinirea ratei îmbătrânirii. Există un proverb chinez care spune: „Pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă, mănâncă până când stomacul este plin de 70 la sută”. Atunci vei trăi sănătos, fapt ce ar putea duce chiar la o viață lungă.

 

Sursă articol: www.medicalxpress.com