Potrivit oamenilor de știință, chiar și persoanele care consumă cantităti reduse de alcool, prezintă un risc  mare de cancer și moarte timpurie.

În Marea Britanie, cei incadrati la risc scăzut sunt cei care consumă șase halbe de bere în cursul unei săptămâni. Cu toate acestea, experții spun că, chiar și așa poate dăuna sănătății unuia – și poate provoca spitalizare sau moarte.

Cercetătorii din Canada au făcut această descoperire după ce au evaluat daunele legate de alcool la scară regională și națională.

Profesorul Adam Sherk de la Universitatea Victoria din Columbia Britanică, Canada, și colegii săi au folosit un model cu acces deschis, denumit „InterMAHP” – „Modelul internațional al daunelor și politicilor alcoolice”.

În special, echipa s-a concentrat pe practicile de consum de alcool în Columbia Britanică în 2014, analizând datele din trei surse. Acestea au fost sondaje privind consumul de alcool, date ale Institutului canadian de informații despre sănătate și date privind mortalitatea din Canada.

Conform liniilor directoare publicate de guvernul canadian, consumul de băuturi cu risc redus înseamnă nu mai mult de zece băuturi pe săptămână pentru femei și 15 pentru bărbați.

Aceste recomandări sunt puțin mai „generoase” decât în ​​Marea Britanie, unde consumul cu risc scăzut este clasificat drept șase halbe de bere în cursul unei săptămâni – în timp ce ghidurile canadiene ar permite nouă halbe.

Potrivit cercetătorilor, cei care consumă alcool cu moderație nu sunt feriți complet de riscuri, ba din contră ei prezintă un număr semnificativ de probleme legate de alcool. Ei au descoperit că 50% din decesele cauzate de cancer rezultate din consumul de alcool în Columbia Britanică au avut loc în rândul consumatorilor moderati. Și 38 % din toatalul deceselor cauzate de alcool au fost înregistrate fie la persoane care beau sub limita săptămânală, fie de foștii băutori.

Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii au ajuns la concluzia că orientările privind consumul de băuturi cu risc scăzut din multe țări sunt prea mari, în special Canada. Și acum solicită majoritătii țărilor să-și consolideze recomandările cu privire la alcool – inclusiv Marea Britanie.

Aceștia spun că liniile directoare ar trebui să se potrivească cu cele ale Olandei – acolo unde  nu sunt recomandate mai mult de 5,6 halbe de bere săptămânal, deși încurajează abstinența totală. Ei încurajează indivizii să nu bea sau dacă totusi o fac să bea maxim un pahar pe zi.

Scriind în Jurnalul de Studii despre Alcool și Droguri, prof. Sherk a spus: „Nu beți sau, dacă o faceți, nu beți mai mult de o băutură pe zi. El a adăugat că, atunci când vine vorba de alcool, oamenii ar trebui să manifeste prudență, scriind: „Când vine vorba de consumul de alcool, mai puțin este mai bine.”

În ciuda acestui fapt, echipa a găsit totusi un beneficiu al consumului de alcool moderat – pentru femei, se pare că este asociat cu un risc mai mic de diabet, atac de cord și accident vascular cerebral. Acest efect protector nu pare a fi valabil pentru bărbați”, spun cercetătorii.

Rezultatele studiului vin după ce cercetătorii au descoperit anul trecut că un pahar de vin pe zi este mai rău pentru inimă decât un chef.

Oamenii de știință din Coreea de Sud au descoperit că băutorii frecventi, dar cu moderație, sunt mai susceptibili să dezvolte fibrilație atrială – bătăi neregulate ale inimii. De asemenea alcoolul le poate provoca insuficientă respiratorie și dureri toracice și crește riscul de a suferi un atac de cord de cinci ori.

Oamenii de știință au avertizat că acest lucru ar putea fi „periculos” după ce au studiat obiceiurile privind consumul de alcool la aproape zece milioane de oameni.

Dr. Jong-Il Choi, liderul studiului coreean, a spus că afecțiunile cardiace au „complicații îngrozitoare” care ar putea distruge vieți.

 

 

Material preluat integral si tradus de pe www.nypost.com.