În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea prelucrată ca fiind cancerigenă din grupa 1, citând suficiente dovezi că aceasta cauzează cancer la om. Acum, o nouă revizuire contestă această clasificare, după ce s-a constatat că de fapt este importanta cantitaea de nitriți adaugată.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), o institușie importanta a OMS, definește carnea procesată ca fiind o carne care a suferit un procedeu de întărire, sărare, afumare, fermentare sau o altă metodă de conservare și îmbunătățire a aromei.

Printre exemple se numără crevurștii, slănina, șunca, cârnații, carnea din conserve.

Unii producători de alimente folosesc nitrit de sodiu pentru a frăgezi carnea, pentru a îmbunătăți culoarea sau ca un conservant, pentru a crește perioada de valabilitate.

Cu toate acestea, nu toată carnea procesată conține nitriți. Cârnații britanici și irlandezi, de exemplu, sunt lipsiți de nitriți, în timp ce cârnații de Frankfurt, chorizo ​​și pepperoni din Statele Unite și Europa continentală nu sunt.

De asemenea, în ultimii ani, mai multe tipuri de carne procesate fără nitriți au devenit disponibile consumatorilor. Acestea includ tipuri de șuncă și slănină.

Cercetătorii de la Institutul de Securitate Alimentară Globală de la Queen’s University Belfast (QUB), din Regatul Unit, au analizat studii recente privind legăturile dintre consumul de carne procesată și cancerele colonului, rectului și intestinului.

Ei au descoperit că doar aproximativ jumătate din studii au ajuns la concluzia că există dovezi ale unei legături cu cancerul colorectal.

Cu toate acestea, această proporție a sărit la aproape două treimi (65%) atunci când și-au limitat analiza doar la studii pe om, care au implicat doar testarea efectelor cărnii procesate care conține nitriți.

Ei au publicat metodele și rezultatele lor într-o lucrare recentă intitulată Nutrients.

Echipa sugerează că descoperirile lor ar putea explica rapoartele contradictorii din mass-media despre carnea procesată și riscul de cancer.

„Când am analizat doar carnea procesată care conține nitriți, și este pentru prima dată când a fost realizat într-un studiu cuprinzător, rezultatele au fost mult mai clare”, spune primul autor al studiului, William Crowe, Ph.D., al Școlii de Științe Biologice la QUB, „Aproape două treimi din studii au găsit o legătură cu cancerul”.

Cercetătorii consideră că meta-analiza lor dezvăluie o nevoie a clasificării IARC pentru a diferenția între cărnile procesate care conțin nitriți și cele care nu. Ar trebui să existe evaluări separate ale riscurilor pentru sănătate, susțin ei.

Coautorul Christopher T. Elliott, profesor la Școala de Științe Biologice din QUB, spune că revizuirea este oportună și că „Aduce rigoarea și claritatea atât de necesare și indică calea pentru cercetări ulterioare în acest domeniu”.

Între timp, cercetătorii sugerează ca oamenii să respecte o dietă sănătoasă și echilibrată, în conformitate cu recomandările guvernamentale.

În U.K., Guvernul recomandă oamenilor să-și limiteze consumul de carne procesată la 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă consumul mediu zilnic per persoană.

Un raport din 2019 al Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului și al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului recomandă persoanelor care mănâncă carne roșie, să limiteze consumul la 3 porții moderate pe săptămână și să mănânce „foarte puțină, dacă nu se poate altfel, carne procesată”.

Autorul principal al studiului, Brian D. Green, doctor, de asemenea, la Școala de Științe Biologice QUB, spune că echipa speră ca studiile viitoare privind legătura dintre carnea procesată și cancerul colorectal vor trata fiecare tip de carne separat, nu ca un grup.

El subliniază, de asemenea, că este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga dacă carnea procesată provoacă în mod direct cancer.

„Există atât de multe variabile când vine vorba de dietele oamenilor, dar în urma studiului nostru, care credem că oferă cea mai detaliată revizuire a dovezilor privind nitriții de până în prezent, ceea ce putem spune cu încredere este că există o legătură puternică între carnea procesată, care conține nitriți, și cancerul colorectal”.

 

Material preluat integral și tradus de pe www.medicalnewstoday.com.