Un studiu recent cercetează legătura dintre alegerile dietetice și cancerul de prostată. Autorii concluzionează că poate exista o asociere între dietele pe bază vegetale și un risc scăzut de cancer de prostată, precum și o legătură între aportul de lactate și riscul crescut.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, anul acesta vor exista 174.650 de cazuri noi de cancer de prostată în Statele Unite. În SUA, aproximativ 11,6% dintre bărbați vor primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în timpul vieții lor.

Ca și în cazul altor tipuri de cancer, oamenii de știință cercetează întreaga gamă de factori de risc pentru cancerul de prostată.

Unii oameni de știință s-au orientat către nutriție, dar – din diferite motive – măsurarea efectului dietei asupra bolii este dificilă. Aportul alimentar poate fluctua de la o zi la alta, de la lună la lună și de la an la an.

De asemenea, anumite obiceiuri alimentare sunt corelate cu anumite acțiuni care influențează sănătatea. De exemplu, cineva care face sport regulat este mult mai probabil să mănânce sănătos. Aceste asocieri fac dificilă concluzionarea dacă este vorba despre stilul de viață, dietă sau ambele.

Din aceste motive și multe altele, studiile care au investigat legăturile dintre cancerul de prostată și dietă au obținut rezultate contradictorii.

Recent, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, au efectuat o cercetare extinsă a literaturii și au publicat descoperirile în The Journal of the American Osteopathic Association.

Potrivit autorilor celui mai recent studiu, există câteva dovezi circumstanțiale conform cărora dieta ar putea influența riscul de cancer de prostată.

Ei remarcă faptul că țările occidentale se confruntă cu mai multe cazuri de cancer de prostată față de  Asia, unde oamenii consumă mai puține lactate.

De asemenea, ei explică că „scăderea ratelor de mortalitate în SUA pentru mai multe tipuri de cancer comune, inclusiv cancerul de prostată, coincide cu scăderea aportului de carne și lactate și creșterea consumului de fructe si legume”.

Desigur, aceste corelații nu dovedesc că alegerile alimentare pot influența riscul de cancer de prostată. După cum explică autorii, scăderea ratei mortalității cancerului ar putea fi, cel puțin parțial, datorată îmbunătățirii screeningului și tratamentului cancerului. Cu toate acestea, ei cred că aceste corelații merită o examinare suplimentară.

Pentru a investiga, au efectuat o trecere în revistă a celor mai relevante studii pe care cercetătorii le-au publicat între 2006 și 2017. În total, au examinat 47 de studii, care au inclus peste 1 milion de participanți. Autorii prezintă concluziile lor generale:

“Majoritatea studiilor au arătat că alimentația pe bază de legume și fructe este asociată cu risc scăzut de cancer de prostată, în timp ce alimentația pe baza de carne și lactate, este asociată cu un risc crescut.”

Autorii nu au observat o creștere, nici o scădere a riscului de cancer de prostată în studiile care au evaluat carnea roșie, carnea albă, carnea procesată sau aportul de pește.

Pe scurt, chiar și cu acces la o cantitate impresionantă de date, descoperirea legăturilor solide între dietă și cancer este încă dificilă. Acestea fiind spuse, autorii consideră că potențialul risc de creștere  a cancerului de prostată legat de lactate merită investigat în continuare.

Orice studiu prezintă și limitări. În primul rând, autorii explică că nu au fost capabili să efectueze o meta-analiză, deoarece studiile erau atât de diferite unele de altele, încât nu a fost posibil să le compare.

Autorii ne amintesc, de asemenea, că asocierea nu dovedește cauzalitate, scriind că „datele epidemiologice nu pot dovedi cauzalitate, deci orice schimbare a riscului pentru cancerul de prostată este asociată și supusă diverșilor factori”.

O altă problemă întânită în cele mai multe studii nutriționale observaționale este reamintirea dietei. Când participanții trebuie să raporteze ce au consumat în zilele, săptămânile sau lunile trecute, este posibil să facă erori sau, poate, chiar să mascheze adevărul.

În mod similar, cancerul de prostată nu apare decât mai târziu în viață, ceea ce produce o confuzie suplimentară. Nu este clar dacă dieta actuală a unei persoane influențează riscul de cancer peste 10, 20 sau 30 de ani.

Autorii concluzionează că „în ciuda dovezilor[…] discordante găsite în literatura de specialitate, studiul noastru arată că, în general, alimentele vegetale pot fi asociate cu un risc scăzut de cancer de prostată, în timp ce produsele lactate pot fi asociate cu un risc crescut.

În lucrarea lor, autorii explică faptul că unul dintre „cele mai mari obstacole în domeniul cercetării dietetice este lipsa metodelor standardizate pentru captarea și raportarea datelor privind dieta și stilul de viață”.

Un lucru e clar. Alimentele joacă un rol major în menținerea sănătății, dar când întrebările devin specifice – cum ar fi dacă un anumit aliment influențează o afecțiune specifică – devine mult mai dificil să demonstrezi cauzalitatea. Fără îndoială, vor urma mai multe cercetări.