În primul studiu de acest gen, cercetătorii japonezi au descoperit o asociere între consumul de ciuperci și un risc redus de cancer de prostată. Deși efectele sunt reduse, rezultatele pot inspira cercetările ulterioare.

Institutul Național al Cancerului previzionează că în 2019 vor exista 174.650 de cazuri noi de cancer de prostată.

Deși tratamentul pentru acest tip de cancer se îmbunătățește continuu, nu există nicio metodă de prevenire a acestuia.

Cu toate acestea, dovezile sugerează că hrănirea sănătoasă ar putea reduce riscul.
Dacă oamenii de știință pot identifica intervenții dietetice simple care pot reduce acest risc, chiar și cu o cantitate mică, ar putea face o diferență substanțială la nivel global.

Cercetătorii au efectuat recent un studiu asupra ciupercilor, publicându-și rezultatele în Jurnalul Internațional al Cancerului.

 

De ce ciupercile?

 

Ciupercile sunt un aliment relativ ieftin și consumat pe scară largă în întreaga lume. În ultimii ani, studiile au început să identifice potențialele lor capacități de combatere a bolilor.

Într-un referat publicat în 2012 se arată că anumiți compuși din ciuperci au proprietăți anticanceroase, antiinflamatorii și anti-diabetice, printre altele.

Mai precis, studiile efectuate atât pe celule în laborator, cât și pe animale, au descoperit că extractele din unele specii de ciuperci pot încetini creșterea tumorii. Potrivit autorilor referatului, un singur studiu uman anterior a investigat ciupercile și cancerul de prostată. Studiul anterior a testat pulberea de ciuperci champignon la bărbați cu cancer de prostată recurent.

Echipa a descoperit că, pentru unii dintre participanți, extractul de ciuperci a redus nivelurile de antigen specific de prostată (PSA) – biomarkerul primar pentru cancerul de prostată – și a crescut răspunsul imunitar al organismului la cancer.

Cel mai recent studiu este primul care examinează relația dintre consumul de ciuperci și incidența cancerului de prostată în cadrul unei populații.

 

Colectarea datelor

 

Pentru a investiga, cercetătorii au preluat date din Studiul Miyagi și din Studiul Ohsaki. În total, au avut acces la datele a 36.499 de bărbați japonezi cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Au urmarit acești indivizi pentru o medie de 13,2 ani.

Oamenii de știință au folosit chestionare pentru a strânge informații despre dietă, istoricul medical, activitate fizică, fumatori sau nu, consumul de alcool, nivelurile de educație și multe altele.

Au repartizat apoi fiecare participant într-unul din cele cinci grupuri, alcătuite in funcție de cât de des consumau ciuperci:

  • aproape niciodată: 6,9% dintre participanți
  • o dată sau de două ori pe lună: 36,8%
  • o dată sau de două ori pe săptămână: 36,0%
  • de trei sau patru ori pe săptămână: 15,7%
  • aproape zilnic: 4,6%

În perioada de urmărire, au existat 1.204 cazuri de cancer de prostată, ceea ce a însumat 3,3% dintre participanți.

Efectele consumului de ciuperci

 

Cercetătorii au observat un efect benefic semnificativ: Față de cei care au mâncat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână, cei care au mâncat ciuperci de unu sau de două ori pe săptămână au avut un risc relativ mai mic cu 8% de cancer de prostată. Cei care au mâncat ciuperci de trei sau mai multe ori în fiecare săptămână au avut un risc relativ mai mic cu 17%.

Autorii concluzionează:

“După cunoștințele noastre, acesta este primul studiu de cohortă care indică potențialul ciupercilor de prevenire a cancerului de prostată la nivel de populație.”

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că creșterea incidenței cancerului de prostată la cei care consumă cele mai puține ciuperci față de cei care mănâncă cel mai mult este de doar 0,31% (3,42% comparativ cu 3,11%, respectiv). De asemenea, efectul a fost semnificativ doar la bărbații trecuți de 50 de ani. Autorii cred că acest lucru se întâmplă pentru că incidența cancerului de prostată este mult mai rar la bărbații mai tineri.

Desigur, deoarece studiul a fost observațional, autorii nu pot concluziona definitiv că ciupercile au determinat reducerea riscului de cancer. În ciuda controlului pentru multe variabile, este încă posibil ca un factor neprevăzut să influențeze rezultatele.

Deși nu au proiectat cercetarea pentru a descoperi modul în care ciupercile ar putea proteja împotriva cancerului, autorii cred că acest efect s-ar putea datora antioxidanților lor. De exemplu, unele ciuperci conțin L-ergotioneină și glutation, ambii fiind antioxidanți puternici.

Autorii concluzionează că “aportul obișnuit de ciuperci ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această relație.”

Material preluat și tradus de pe www.medicalnewstoday.com.