Nu există nicio metodă 100% eficientă în prevenirea cancerului de prostată. Însă se pot lua o serie de măsuri în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire.

Pentru a preîntâmpina apariţia oxidării şi a inflamaţiilor cronice ale prostatei, se recomandă o alimentaţie cât mai echilibrată, limitând consumul de carne roşie, prăjeli, sosuri, dulciuri sau făină albă şi alegând în schimb vegetalele.

Un element asociat cu diminuarea riscului de cancer de prostată este licopenul, care se găseşte în pasta de tomate, mai ales în cea a cărei compoziţie intră şi uleiul de măsline.

Din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească nici ceaiul verde, un atioxidant de excepţie.

Aportul constant de soia sau produse derivate pare să reprezinte motivul pentru care, la populaţiile asiatice, mari consumatoare ale acestei plante, există o incidenţă extrem de scăzută a cancerului de prostată.

Renunțarea la fumat – fumul de țigară conține o serie de substanțe cu potențial cancerigen, așa că e important ca bărbatul să renunțe la fumat pentru a reduce riscul de cancer.

Practicarea sportului – sportul este sănătos și menține redus riscul de îmbolnăvire. Se recomandă adoptarea unui stil de viață activ.

Menținerea unei greutăți sănătoase – obezitatea poate favoriza cancerul, așa că e important ca barbatul sa își mențină indicele de masă corporală în limitele sănătoase – asta înseamnă că IMC ar trebui sa fie mai mic de 30.